mandag 19. oktober 2009

Lange avstander

De hvite heltene:

Hvite er rike, de er ikke minst smarte! De har liksom virkelig forstått hva som skal til for å ha det godt her i livet. De kan det med business. De er rett og slett for smarte og gode i det meste til å tenke på å havne på gata. Afrikanere, de har ikke skjønt det og får det ikke til, de bare banker og raner hverandre. Det er det som gjør forskjellen, eller?

Man får virkelig kjenne på det. Å være hvit, å være muzungo. Jeg visste jo det før jeg kom, men jeg trodde vi var spennende og litt dumme i folks øyne. Etter hvert skjønner vi at realiteten er at vi helt ufortjent får tildelt statusen beskrevet ovenfor. At folk ønsker penger av oss er en ting, det er jo ikke tvil om at omstendighetene tatt i betraktning er vi rike, men det at vi nesten blir idolisert gjør oss utilpass til tider. En søt jente på kanskje 14år gav oss en papirbit med ønske om å bli brevvenn med oss på taxien her om dagen. Vi tok følge med en skolejente ned til huset vårt, folk på veien ropte etter henne; Wow du går med muzungoer! En annen nabojente hadde spurt verten vår så pent om ikke de kunne skaffe henne en muzungovenn! Ja vi har penger, fra mamma og pappa og lånekassen. Nei vi er ikke spesielt smarte, vi har bare fått gratis utdanning som vi driter litt i til tider. Vi har ikke engang forstått hvordan det er å ikke ha det godt her i livet. Business trenger vi omtrent ikke tenke på. De afrikanske gatebarna, de har skjønt det; at de er nødt til å skaffe seg penger for å i det hele tatt få sove om natten og overleve det. For ikke å snakke om å få seg mat. Og de får det til ved å stjele noen ganger for de har ingen andre muligheter.

Vi er bare født på forskjellig kontinent!



Avstanden til Norge er lang, men avstanden mellom å vite om hvordan det er her det og å forstå og å virkelig kjenne det på kroppen er lengre.








Heldigvis får vi tid til å snakke sammen om disse erfaringene så vi får satt ord på hvordan det er. Takk til alle sammen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar